Back

INSPIRATIESESSIE #1 – Betekenisvolle workshop

Vrijdag 10 februari vond de eerste inspiratiesessie, georganiseerd door Kunsteducatie Nederland, plaats. Het doel van de sessie was om onze workshopleiders te inspireren en handvatten te geven 

Inspiratiesessie nummer 1, met als thema Betekenisvolle Workshops

hun workshop betekenisvoller te maken met behulp van het model ‘Authentieke Kunsteducatie’.

De afgelopen jaren, vooral sinds de corona-periode, merken we dat de vraag vanuit de scholen verandert. Er is steeds meer behoefte aan workshops en projecten die meerwaarde en betekenis geven. Daarnaast kwam uit de gesprekken die we gehad hebben met onze workshopleiders naar voren dat sommigen meer begeleiding willen bij het ontwikkelen van hun workshop. Hierdoor werd het idee opgevat om meer inspiratie- en kennissessies aan te bieden vanuit Kunsteducatie Nederland.

Tijdens de eerste sessie stond Authentieke Kunsteducatie centraal. Dit is een ontwerpmodel voor kunstworkshops en projecten en verwijst naar contextrijke en levensechte leersituaties. Het gaat dan dus niet meer alleen om de vraag ‘Hoe maak ik dit?’, maar vooral om: ‘Waaróm maak ik dit?’.

Onze Lisa Cats en Robin Brinkman gaven een interactieve presentatie waarbij geoefend werd met de drie domeinen binnen het model ‘Authentieke Kunsteducatie’. Die domeinen worden visueel gepresenteerd als cirkels, met daarin de volgende woorden:

  • Belevingswereld jongeren
  • Professionele kunstpraktijk
  • Maatschappij

Wanneer elke cirkel ingevuld word kom je tot een ‘complexe opdracht’.

Als je meer wil weten over dit ontwerpmodel, neem dan gerust contact met ons op! We leggen je er graag meer over uit.