Back

Nieuwe collega Lisa Cats!

“Ik ben Lisa Cats, 29 jaar en ik woon in een klein appartementje in Amsterdam. Mijn achtergrond is dans en ik werk inmiddels 8 jaar als uitvoerend danseres en dansdocente. Ook voor Kunsteducatie Nederland geef ik al een aantal jaar workshops en dat doe ik met veel enthousiasme.

Al gauw ontdekte ik dat er zoveel interessants gebeurt in een dansles en dat een les niet alleen draait om het aanleren van danspassen. Leerlingen worden uit hun comfortzone gehaald, ze komen in aanraking met lichaamstaal en ontwikkelen zich op sociaal en emotioneel vlak. Door mijn nieuwsgierigheid naar de invloed van dans – en kunst in het algemeen – ben ik de afgelopen jaren de schoolbanken ingedoken om de master Kunsteducatie te volgen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens deze opleiding ben ik geïnspireerd om kunst breder in te zetten voor sociaal geëngageerde en/of maatschappelijke doeleinden.

Ook heb ik geleerd woorden te geven aan de kracht van kunst. Kunst zet leerlingen aan om kritisch te denken, het vergroot het eigenaarschap en biedt nieuwe perspectieven op maatschappelijke thema’s. Daarnaast is het een prachtig middel om de sociaal-emotionele ontwikkeling te versterken. Kunsteducatie Nederland heeft een ontzettend gevarieerd aanbod aan workshops en projecten. Ik ga mij bezighouden met het verdiepen en vernieuwen van bestaande workshops maar ook met de ontwikkeling van nieuwe projecten. Één van mijn fascinaties gaat uit naar het thema ‘de digitale mens’. Ik zou graag projecten willen ontwerpen die leerlingen door middel van kunst laten nadenken over hoe zij zich verhouden met dat thema. Dat wil ik doen door inspirerende samenwerkingen aan te gaan met scholen, workshop-docenten en andere culturele partijen. Verder houd ik mij bezig met de actuele ontwikkelingen op het snijvlak van kunst, onderwijs en educatie, en ga ik er samen met het team voor zorgen dat Kunsteducatie Nederland meebeweegt en up to date blijft! Ik heb er onwijs veel zin in en ik voel mij vereerd om mij aan het sterrenteam toe te mogen voegen! “